Ђачки парламент у школској 2016/2017. години

Ђачки парламент је посебно тело у организацији рада школа у коме ученици имају прилику да се упознају са процесом доношења одлука од интереса за све ученике, начином рада парламенат као и институције, аргументованој и толерантној дискусији, чиме се припиремају за активан живот у грађанском друштву. Поред тога, ученици учествују у организацији и реализацији бројних образовно-васпитних манифестација и тако имају прилике да искажу бројне своје таленте,способности и креативност, чиме се подстиче развој личности.
Ђачки парламент чине по два ученика/представника из сваког одељења, који на почетку сваке школске године на првој конститутивној седници бирају председника, потпредседника, благајника и секретара парламента. Координаторе радних група бирају наставник координатор, председник и подпредседник парламента.
Наставник коодинатор парламента у овој школској години је Катарина Лазаревић Брдар, наставник социологије.

Реализоване активности

Септембар
У току овог класификационог периода одржане су четири седнице ученичког парламента. На првој конститутивној седници септембра месеца за председника парламента изабран је Милош Ђорђевић III2, потпредседника Лука Нићифоровић IV6, секретара Емилија Александрић II5. На другом састанку парламента формирано је девет радних група и изабран је координатор за сваку на основу селекционог интервјуа који су водили координатор наставник, председник и потптредседник. Списак координатора дат је директору школе и стављен на огласну таблу у наставничкој канцеларији како би наставницима учинили доступнијим одговорне особе за њихове активности.

Октобар
Октобра је конкурисано са пројектом „Борактивизам“ код „Уније средњошколаца Србије“ у сарадњи са секцијом Клуб за Уједињене нације. Реализација пројекта је одобрена, укључујући финансијска средства у износу од 30,389.00 РСД. У оквиру пројекта налазе се манифестације под именом ” Светски дан детета “, “Светски дан борбе против ХИВ-а”, ” Међународни дан волонтера “, “100. рођендан првог џез издања на винилу” и “Дан Српске културе и језика».

Новембар
Новембра месеца спроведене су две акције поводом међунардног празника ’’Светски дан детата’’ (20. новембар). Акције су спроведене 18.11.2016. године, пошто је 20. новембар био нерадни дан – недеља. Прва акција одржана је у у вртићу ’’Славуј’’ у Нишу, а друга у ОШ „ Бранислав Нушић“ у селу Доња Трнава. Активност у вртићу је одржана у виду интерактивне радионице забавног карактера “Плес сунца идетета” са децом средњег узраста (4-5 година). Наши представници су били Никола Миленковић, Мила Маринковић, Ана Сентов, Косара Живановић, Јован Зејак, Јована Крстић, Душан Тасић, Лазар Ждраљевић, Ања Петровски, Анђела Ратковић. Координатор акције је била Ана Сентов, а одговорни наставник педагошкиња Ирена Делчев Веселинивић. Заједнички плес обављен је уз помоћ стручних сарадника за физичко васпитање, Розе Николић, Мирјане Петровић и Миланке Пејичић. Све време су биле присутне васпитачице Ивона Сентов и Тамара Митић које су помогале у комуницирању са децом.
Друга акција, у ОШ „Бранислав Нушић“ спроведена је са ученицима петог, шестог, седмог и осмог разреда, по петоро из сваког одељења. Њихови ученици су заједно са нашим правили паное на тему Нова година, јесен, Бранислав Нушић и наравно, дечија права. Наши представници били су следећи ученици: Катарина Јоцић IV3, Mарко Љубић IV7, Андрјана Стојковић IV7, Ања Илић III5, Петра Миланов III5, Милица Илић I5, Тијана Станковић I5, Нада Јовановић II1, која је била и фотограф догађаја. Одговорни наставник – Катарина Лазаревић Брдар.

У току новембра месеца спроведене су и три хуманитарне акције : прва у сарадњи са рачунарским одељењем из треће године, при чему је организована играоница путем које се сакупљао новац у хуманитарне сврхе; затим је одржан хуманитарни концерт на коме је свирао бенд сачињен од ученика наше школе и бенд “Voodoo”; на крају је спроведен и хуманитарни турнир у кошарци за који су се пријављивали тимови сачињени од ученика. Путем котизације за учешће сакупљао новац у хуманитарне сврхе.

Децембар
Прикупљен новац уплаћен је децембра месеца у хуманитарне сврхе преко школе за помоћ у лечењу ученици Медицинске школе Емилији Дукић. Уплаћено је укупно 28.940 динара, при чему 18.950 динара од активности парламента и 9900 динара од донације у заједничку кутију наше и школе Прва нишка гимназија «Стеван Сремац» која је стајала код дежурних ученика.
Поводом светског дана борбе против ХИВ-а организована је његово обележавање у холу школе. У холу су се налазили информативни штандови на којима су ученици могли да се информишу о овом вирусу. Делиле су се црвене машне у знак подршке борби против ХИВ-а. За време шестог и седмог часа одржана је презентација у свечаној сали коју су одржали лекари из Дома Здравља Ниш., а присуствовало је по четири ученика из сваког одељења.
У понедељак, петог децембра, у свечаној сали Гимназије „Бора Станковић“ у Нишу, поводом Дана волонтера а у сарадњи са секцијом Клуб за УН, одржан је Сајам волонтеризма, на коме су ученици школе могли да се информишу о постојећим организацијама у граду које организују волонтерске активности. Сајам се одвијао за време великог одмора и трећег часа. Од организација представљене су следеће: волонтери „Nišville jazz фестивал“-а, волонтери Филмских сусрета, Европски парламент младих Србије, Амерички кутак, волонтери Црвеног крста, и „Ком018“. Неке од штандова представили су сами ученици школе, те су за штандом Нишвила били Лука Нићифоровић и Ана Таталовић, за штандом Европског парламента младих Србије Милош Ђорђевић и Никола Миленковић, а за штандом Црвеног крста седели су Никола Миљковић и Андрија Ђурић, који су у тим организацијама већ волонтирали, док су остале организације имале представнике из својих редова. Дељење календара и прикупљање донација у хуманитарне сврхе обављале су ученице Јелена Живковић, Ана Петровић, Исидора Сибиновић и Даница Малетић, а фотограф догађаја била је Љубица Јовић.Ученици организатори су закључили да је заинтересованост ученика била изузетно висока, те је евидентно да је овај догађај засигурно допринео развоју колективне свести ученика о волонтерском раду, његовим бенефицијама како духовно појединцу, тако и на различите начине самом друштву.