Донације

Акцијом “Ми стварно читамо”, коју је покренуо професор Никола Петровић, а придружили се ученици III-4 одељења, чији је он  одељенски старешина, наша школа је богатија за 72 нове књиге (лектира).

Професор Никола Петровић је поклонио школи и 5 графичких табли.

Овај диван пример заслужује све похвале.

Хвала на сарадњи!

Пилот пројекат – Полагање државне матуре

Ученици који су средњу школу уписали школске 2018/2019. год. (ученици садашњег трећег разреда) улазе у пројекат полагања државне матуре која ће се одржати школске 2021/2022.  Припрема за полагање матуре почиње ове године, тачније октобра месеца, за школе које су ушле у пилот  пројекат, у које спада и Гимназија “Бора Станковић”.

У  првом  пилотирању провераваће се првенствено квалитет радних задатака, а не знање  ученика. Ученици или одељења биће изабрани методом случајног узорка (два одељења трећег разреда) и биће тестирани из једног  предмета. О избору ученика и предмета који ће бити пилотирани у првом пилот тестирању бићемо накнадно обавештени. Предмети који би могли да се полажу у овом првом пилотирању су: Српски  језик и књижевмост (тј, Матерњи језик за припаднике националних мањина), Математика, Страни језик (Енглески, Италијански, Немачки, Руски, Француски, Шпански), Историја, Географија, Биологија, Хемија  и Физика.

После пилотирања, следе детаљне анализе резултата, а резултати анализе ће бити достављени школама. Следеће пилотирање је у мају ове школске године, а последње марта 2022.

Тестови у првом пилотирању ће имати по 20 задатака. За сада је план да се прво пилотирање одржи уживо у школама.

Наша школа је оформила Школску матурску комисију (ШМК) која ће организовати и координисати полагање током првог пилотирања.

Све информације као и подзаконске акте  који регулишу  полагање државне матуре можете наћи на сајту школе: borastankovic.edu.rs, али и на следећим сајтовима:

Ерасмус + пројекат

Гимназија „Бора Станковић“ од ове школске године учествује у Ерасмус + пројекту „European Climate Change Curriculum (ЕCCC)”. Овај пројекат ће се реализовати у наредне две године у сарадњи са школама: Roskilde Gymnasium из Данске, Federico García Lorca из Шпаније, Onderwijsstichting Esprit из Холандије, као и невладиним организацијама из ових земаља и Србије. Координатори пројекта за нашу Гимназију су професори Ивана Тонса и Никола Петровић. Један од главних циљева овог пројекта је развој европског курикулума о климатским променама у виду електронске књиге која ће се користити као помоћна литература у школама, као и формирање ЕCCC виртуелне платформе за наставнике и ученике. Пројектне активности ће се реализовати, између осталог, кроз петодневне ученичке размене у Данској, Шпанији, Србији и Холандији.

Сви заинтересовани ученици за рад на пројекту могу да се пријаве професорима координаторима. Пријаве послати на адресе: ivanatonsa@gmail.com и questmyth@yahoo.com. Уз пријаву послати кратку биографију и мотивационо писмо.

«« Претходна страна