Програм Girls Go Circular који спроводи организација Достигнућа младих у Србији оснажио је у протеклој години 1193 девојчице из 35 средњих школа широм Србије да се баве STEM областима.

Програм је финансиран од стране Европске уније и Европског института за иновације и технологију а у току ове године реализован је у 27 земаља јужне и источне Европе. Циљ програма је повећање броја девојчица које се баве областима научних, технолошких, дигиталних и ИТ иновација. Организација Достигнућа младих у Србији учествује у реализацији овог програма већ трећу годину за редом, односно од самог почетка спровођења програма.

Програм Girls Go Circular намењен је ученицама од 14 до 18 година које стичу предузетничке и дигиталне вештине кроз учење о циркуларној економији односно о одрживом коришћењу, потрошњи и поновној употреби природних ресурса.

Током реализације, ученице су се бавиле истраживањем на интернету, планирале кампање на друштвеним мрежама, креирале видео записе и презентације и развијале пословне планове путем модула за учење. Радиле су појединачно и у тимовима, а наставници су им пружали подршку како би на крају ученице стекле међународни сертификат из теме која их интересује.

Програм је реализован од октобра до краја децембра 2023. године и у том периоду више од 1800 ученица је започело програм док су 1193 ученице успешно завршиле тражене модуле. У току овогодишње имплементације програма обухваћено је 35 средњих школа широм Србије и укључено 87 наставника.

Ове године, школа која је освојила комплетно опремање Мејкерс Лаба јер је у програм укључила највећи број ученица је Гимназија “Бора Станковић” из Ниша! Чак 280 ученица ове школе успешно је завршило 2 обавезна и 1 изборни курс што је услов за завршетак програма.