Ученици који су средњу школу уписали школске 2018/2019. год. (ученици садашњег трећег разреда) улазе у пројекат полагања државне матуре која ће се одржати школске 2021/2022.  Припрема за полагање матуре почиње ове године, тачније октобра месеца, за школе које су ушле у пилот  пројекат, у које спада и Гимназија “Бора Станковић”.

У  првом  пилотирању провераваће се првенствено квалитет радних задатака, а не знање  ученика. Ученици или одељења биће изабрани методом случајног узорка (два одељења трећег разреда) и биће тестирани из једног  предмета. О избору ученика и предмета који ће бити пилотирани у првом пилот тестирању бићемо накнадно обавештени. Предмети који би могли да се полажу у овом првом пилотирању су: Српски  језик и књижевмост (тј, Матерњи језик за припаднике националних мањина), Математика, Страни језик (Енглески, Италијански, Немачки, Руски, Француски, Шпански), Историја, Географија, Биологија, Хемија  и Физика.

После пилотирања, следе детаљне анализе резултата, а резултати анализе ће бити достављени школама. Следеће пилотирање је у мају ове школске године, а последње марта 2022.

Тестови у првом пилотирању ће имати по 20 задатака. За сада је план да се прво пилотирање одржи уживо у школама.

Наша школа је оформила Школску матурску комисију (ШМК) која ће организовати и координисати полагање током првог пилотирања.

Све информације као и подзаконске акте  који регулишу  полагање државне матуре можете наћи на сајту школе: borastankovic.edu.rs, али и на следећим сајтовима: